Jutro Dzień Frytek, ale... nie musisz robić ich z ziemniaków. Mamy kilka pysznych pomysłów

REDAKCJA

Palce lizać!

przepis na frytki

13 lipca to Dzień Frytek. Właśnie jutro możesz je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że poniżej przygotowałyśmy kilka propozycji na frytki fit – dla tych z was, które zawsze dbają o figurę.

Przepis Weroniki na pikantną zupę-KREM z pomidorów i marchewek

Na które się skusisz?

Frytki z batatów

Składniki:

-3-4 duże bataty,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-szczypta soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Obierz i pokrój bataty. Wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i obtocz w mieszance pokrojone bataty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz bataty przez 20-25 minut. Możesz je podać z dipem.

Źródło przepisu: codzienniefit.pl

 

Frytki z batatów - dobre! #foodtruck #frytki #bataty #chips

Post udostępniony przez Weronika Kotwas (@werkatesterka)

Frytki ze szparagów

Składniki:

-1/5 kg szparagów
-2 jajka
-1/2 szklanki mąki
-1 szklanka bułki tartej
-Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep jajko, dopraw je solą i pieprzem. Potem maczaj w nim szparagi. Następnie obtocz je w bułce tartej, ułóż na blasze i skrop oliwą. Piecz przez około 12 minut.

Strony

Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz